Ulusal Şairimiz Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy Tarafından Kaleme Alınan İstiklal Marşımızın 100. Yılı Kutlu Olsun

Yurdumuzun batılı emperyalist güçler tarafından işgal edilip paylaşılmasının ardından başlatılan Kurtuluş Savaşı’nın en kanlı günlerinde, ulusal marşa duyulan ihtiyaç nedeniyle bir yarışma düzenlenir. Yarışmaya 700’ün üzerinde başvuru olur; ancak hiç biri ulusal bir marş olabilecek düzeyde görülmez. Bunun üzerine ulusal mücadeleye destek vermesi için Mustafa Kemal tarafından özel olarak Ankara’ya davet edilen ve Burdur milletvekilliğine getirilen ünlü şairimiz Mehmet Akif’ten ulusal marşımız için bir şiir yazması istenir. Önceleri bu teklifi kabul etmeyen büyük şair, gösterilen ısrarlar karşısında kabul etmek zorunda kalır ve İstiklal Marşı’nın dizelerini yazmaya başlar. Ankara’da Tacettin Dergahı’nda kısa sürede yazılan İstiklal Marşı’nın dizeleri, 12 Mart 1921 günkü TBMM oturumunda, Mehmet Akif Bey tarafından meclis kürsüsünden büyük bir heyecanla okunur ve dinleyiciler tarafından alkışlar eşliğinde birkaç kez tekrar ettirilir. Milletvekillerinin gözyaşları içinde kabul ettiği “İstiklal Marşı” şiiri ulusal marşımız olarak kabul edilir ve birkaç yıl sonra da Zeki Üngör tarafından bestelenir. İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılı hepimize kutlu olsun.
 İstanbul’da 20 Aralık 1873 günü doğan Mehmet Akif Bey, 1889 yılında İstanbul’da hizmete giren ve fakültemizin temelini oluşturan “Sivil Veteriner Okulu”na ilk kayıt yaptıran öğrencilerdendir. Veteriner hekimliği öğrenimini, tüm maddi ve manevi güçlüklere karşın, dört yıl içerisinde başarıyla tamamlar ve 1893 yılında birincilikle mezun olur. Mezuniyetten sonra Veteriner Hekim olarak devlet adına çalışmaya başlar ve bu başarılı hizmetleri 20 yıl sürer. Mehmet Akif Bey 1913 yılında bir yolsuzluğu açığa çıkarabilmek adına görevinden istifa eder. Bir yıl sonra başlayan I. Dünya Savaşı’nda istihbarat örgütümüz adına yurt dışında görevler alır ve kurtuluş savaşının başlamasının ardından da davet edildiği Ankara’da milletvekilliğinin yanı sıra, Yunanlılara karşı savaşan yaralı atların bakım ve tedavilerinde görevler üstlenir. Cumhuriyet’in ilanından sonra Mısır’a gider ve orada birkaç yıl edebiyat dersleri verir. Mısır’da rahatsızlanan büyük şair İstanbul’a döner ve yaklaşık altı ay sonra bir dostunun İstiklal Caddesi üzerinde Mısır Apartmanındaki dairesinde 27 Aralık 1936 günü siroz hastalığından hayatını kaybeder.
 Ulusal Şairimiz Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy’u İstiklal Marşı’nın yazılışının 100. Yıldönümünde bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Fakültemiz mezunu olması biz meslektaşları için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağıdır. Onun son röportajındaki son dileği ile yazımızı sonlandırıyoruz: “ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE, İSTİKLAL MARŞI YAZDIRTMASIN..!”