VAŞAK Öğrencileri Yelkovan Kuşları İçin Nöbetteydi

Fakültemiz Vahşi Yaşamı Araştırma ve Koruma Kulübü (VAŞAK) öğrencileri 27 Nisan Cuma günü Arnavutköy sahilinde dört yelkovan kuşunu balıkçıların oltalarından kurtararak doğaya geri kazandırdı.

Yelkovan kuşları (Puffinus yelkouan) üreme dönemi dışında yaşamını açık denizlerde geçiren bir deniz kuşudur.  Bu türün en tipik davranışı hızlı kanat çırparak, denizin hemen yüzeyinden gruplar halinde uçmasıdır. Akdeniz’de kayalık alanlarda ve açıktaki adalarda ürer, genelde üreyen koloniler orta Akdeniz’de yoğunlaşmıştır. Üreme sezonu dışında bireylerden bir kısmı Akdeniz’de kalırken diğer bir kısmı Karadeniz’e dağılır. Karadeniz’e göç etmek için İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nı kullanırlar.

Yelkovanlar tehlike altındaki bir tür olup, IUCN kırmızı listede yer almaktadırlar. 2012 yılında  "Hassas" kategorisine yükseltilmiştir.

Her yıl şubat ayında İstanbul Boğazı üzerinden Karadeniz’e geçen yelkovanların bu yıl nedeni henüz anlaşılamamış bir şekilde kıyıya çok yakın olarak gruplar halinde beslendikleri görüldü. Bu nedenle Arnavutköy sahilinde olta balıkçılığı yapan amatörlerin oltalarına takılarak yaralanmaya başladılar, bazıları ise öldü.

Yapılan girişimler ile amatör balıkçılık faaliyeti engellenemeyince, doğa severler çareyi sahilde nöbetleşe bekleyerek oltalara takılan yelkovanları kurtarmakta buldu. VAŞAK kulübü üyesi öğrencilerimiz de 27 Nisan Cuma günü sahilde 7 saat nöbet tutarak oltalara takılan 4 yelkovan kuşunu kurtararak doğasına geri kazandırdı.

Kaynaklar